Kookboeken

Voor zij die mij reeds kennen, zal het geen geheim meer zijn: ik ben verslaafd aan alles wat te maken heeft met koken!

Kijken naar voeding, de geur van eten, maar soms kan zelfs een foto genoeg zijn om water in de mond te krijgen. En wat is er nu geen beter plaats om prachtige foto’s terug te vinden, dan in kookboeken.
De voorbije jaren zijn er honderden kookboeken gepasseerd in mijn handen. Telkens ik een winkel zie waar ze er verkopen, zal ik wel eens snel binnenwippen om te kijken welke ik nog niet heb.

Omdat de zoektocht naar een goed kookboek soms lastig kan zijn, zal ik hier een kort lijstje maken van de boeken waar ik van hou.

Theoretische boeken

 • Harold McGee: “Over eten en koken”
  Verwacht geen kookboek in de traditionele zin. Geen bergen met recepten maar vooral veel (wetenschappelijke) achtergrondfeitjes en theorieën.Leuk om eens open te slaan als je wilt weten waarom die soufflé nu niet goed uit de oven kwam en hoe je dit de volgende keer voorkomt. Of hoe je sauzen anders kunt binden. En vervolgens blijf je nog een kwartier doorbladeren omdat er nog zoveel andere interessante dingen in staan.

http://goo.gl/kmW5hI

 • Claudia Lenz: “Kooktechnieken”
  In dit handboek, vind je meer dan 1200 werkwijzen die stap voor stap worden beschreven aan de hand van duidelijke foto’s. Een keukenbijbel voor alle liefhebbers van de kookkunst.

http://goo.gl/3Sdd8S

Praktijkgerichte boeken

 • Roger Van Damme: “Een groot gebaar”
  Een mooi en interessant boek, geschreven voor iedereen die houdt van het zelf maken van lekkere desserts. Geïllustreerd met mooie foto’s en verhelderende tekeningen mag het boek zeker niet ontbreken in je verzameling.

http://goo.gl/mtsV6u

 • KVLV: “Ons kookboek”
  Als een kookboek de jaren heeft getrotseerd op grond van kwaliteit, eenvoud en volledigheid dan is het wel Ons Kookboek. Een kookboek die vast en zeker in vele Vlaamse keukens zal liggen.

http://goo.gl/4L77vw

 • Christophe Felder: “Grand Desserts”
  De mooiste creaties van Christophe Felder, een gelauwerde Franse chef-patissier die menig kookboeken heeft geschreven. Met Grand Desserts leer je stap voor stap kunstwerkjes creëren en krijg je een basis om zelf te experimenteren.

http://goo.gl/r0wiY1

 • Seppe Nobels: “Graanmarkt 13”
  Seppe Nobels won met Graanmarkt 13 de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen 2015’ (Groene Gault & Millau) en bereidt in dit boek 68 zeer haalbare gerechten, geschikt om te delen met familie of vrienden. Groenten zijn gezond. Maar groenten zijn ook gezellig!

http://goo.gl/z28QJb

 • Heston Blumenthal: “Heston Blumenthal thuis”
  Kook thuis de sterren van de hemel met de revolutionaire Britse driesterrenchef Heston Blumenthal van het beroemde restaurant The Fat Duck (al jaren het beste restaurant van Engeland).Tot voor kort creëerde Heston zulke buitengewone culinaire hoostandjes dat het niet voor iedereen was weggelegd om ze thuis klaar te maken. Met Heston Blumenthal thuis kan dat nu dus wel!

http://goo.gl/f4S2Nz

 • Hotelschool Ter Duinen : “Koken: Het handboek”
  Koken omvat alle basistechnieken met stap-voor-stapfoto’s, ca. 600 gerechten, een uitgebreide vaktermenlijst en 100 menu’s met de recepten. De hoofdstukken sluiten nauw bij elkaar aan, wat het boek tot een praktisch werkinstrument maakt. Dit boek is ondertussen dé referentie van de kooktechnieken en basisbereidingen, en dat vertaalt zich ook qua vorm – met actuele professionele fotografie van Heikki Verdurme – en qua inhoud.

http://goo.gl/hLrW5J

 • Hotelschool Ter Duinen “Koken 2.0: Het vervolgboek”
  “Koken 2.0” onthult de geheimen van de gastronomie zoals dat nooit eerder gebeurde. Met meer dan 300 recepten, instructieve foto’s en tips om ook zonder professionele keuken thuis de meest innovatieve en verrassende gerechten te verzorgen.

http://goo.gl/NIOeqo

 • Hendrik Dierendonck: “The butcher’s book”
  Prachtig boek met tal van recepten, uitleg over het versnijden van vlees en zeer mooie foto’s. Dierendonck geeft zijn passie op een prachtige manier door! Zwaar boek, mooi ingebonden echt een aanrader om als cadeau te geven (of leuk om te krijgen).Originele manier en mooi ingespeeld op de slagerij-wereld door de vleeshaak om je boek mooi omhoog te hangen.

http://goo.gl/0q30v5

 • Geert Jonckheere “Basic: Hartig gebak”
  Een kookboek met belangrijke waarde voor mij, vermits het geschreven is door een van de leerkrachten die mij de liefde voor het beroep leerde kennen. Mooie stap voor stapfoto’s die je snel zelf pizza’s, quiches en dergelijke laat bakken.

http://goo.gl/tMIIwv